De zondagsbrief van zondag 2 mei 2021

Zondagsbrief
De volgende zondagsbrief zal onder voorbehoud verschijnen op zondag 6 juni 2021.

Lieve mensen,
U hebt al weer de tweede zondagsbrief voor u, sinds we met dertig mensen de kerk weer mogen bezoeken. En.........hoe bevalt het om weer naar de kerk te mogen? Voelt u, net als ik, ook de verbinding met elkaar? En wat mooi is het dat die verbinding niet verbroken is door al die nare, maar logische maatregelen van de regering.
Uw blijdschap en uw dankbaarheid is zichtbaar en voelbaar. En wat ook voelbaar en zichtbaar kan zijn is de verbondenheid met God. Hoe onzeker en soms pijnlijk de maatregelen ook waren, we hoefden het niet alleen te dragen. We konden het samen dragen met behulp van God.
Aanstaande week is het 4 mei, herdenking van de doden uit de Tweede Wereldoorlog. Eén van hen was Etty Hillesum, 29 jaar oud. Zij schreef in oorlogstijd, toen ze in Westerbork verbleef, in haar dagboek. Hier volgt een stukje, geschreven op 18 augustus 1943.
“Vanmiddag lag ik te rusten op mijn brits en plotseling moest ik het volgende in mijn dagboek schrijven, ik stuur het aan jou (Tideke): Je hebt mij zo rijk gemaakt, mijn God, laat me ook met volle handen uit mogen delen. Mijn leven is geworden tot een ononderbroken samenspraak met jou mijn God, een grote samenspraak. Wanneer ik sta, in het hoekje van het kamp, mijn voeten geplant op jouw aarde, het gezicht verheven naar jouw hemel, dan lopen mij soms de tranen over mijn gezicht, geboren uit een innerlijke bewogenheid en dankbaarheid, die zich een uitweg zoekt. Ook ’s avonds, wanneer ik in mijn bed lig en rust in jou, mijn God, lopen me soms de dankbaarheidstranen over het gezicht en dat is mijn gebed.
Ik kom altijd direct terecht bij een en hetzelfde woord: God, en dat omvat alles en dan hoef ik al het andere niet meer te zeggen. De golfslag van mijn hart is breder geworden en bewogener en rustiger tegelijkertijd en het is mij of mijn innerlijke rijkdom steeds groter wordt.”
Ja, wat kun je hier nog aan toevoegen. Ondanks alle onzekerheid, verdriet en angst in kamp Westerbork, weet Etty haar God vast te houden. Wij mogen ook onze God blijven vasthouden in deze nog steeds moeilijke en lastige tijd. Ondanks de vaccinatie zijn nog veel mensen bang voor het bekende virus. God kan niet voorkomen dat we misschien ziek worden maar Hij is er wel om ons een steuntje in de rug te geven. We mogen op Hem vertrouwen. Hij heeft beloofd er te zijn.
Ik wens u allen een goede week en een gedenkwaardig 4 en 5 mei toe.
Allen ook hartelijk welkom op woensdagochtend tijdens het koffieuurtje in De Ark.
Hartelijke groet,
Frieda Jager

Kerkdiensten
In De Ark gaan voor: (onder voorbehoud)
Vandaag ds. Itse de Boer, emeritus predikant en lid van onze gemeente.
9 mei drs. Klaas Oosterhuis, geestelijk verzorger UMCG
(13 mei, Hemelvaartsdag, dienst in de Immanuelkerk)
16 mei mw. Christine van der Veer, geestelijk verzorger ZINN van o.a. De Brink
(23 mei, 1e Pinksterdag, dienst in de Immanuelkerk)
30 mei pastor Frieda Jager
6 juni ds. Rob Fortuin

Voor de diensten in De Ark kunt u zich aanmelden via e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Eventueel telefonisch woensdag tussen 9:30 en 11:30 uur op tel. 050-525 36 84 of bij Lenie Kuizenga tel 06-28 31 95 70.
Opgave uiterlijk de donderdag vóór de zondag.

In de Immanuelkerk gaan voor:
9 mei ds. Jan Willem Nieboer
13 mei, Hemelvaartsdag, ds. Wietske Tinga
16 mei ds. Anita van der Heide
23 mei, 1e Pinksterdag, ds. Anita Akkerman
30 mei ds. Jan Willem Nieboer
6 juni ds. Anita Akkerman

Voor de diensten in de Immanuelkerk kunt u zich aanmelden via e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Eventueel telefonisch bij de scriba Elly Bos 06-19 24 92 18 of bij Lily Bierling, tel 050-525 70 60. Opgave uiterlijk de donderdag vóór de zondag.

Voor beide kerken geldt dat er tijdens de dienst niet mag worden gezongen, alleen door de zanggroep. Er is helaas ook nog geen koffiedrinken na de dienst.
Denkt u aan het dragen van een mondkapje bij binnenkomst in en vertrek uit de kerk en aan de 1,5 meter afstand?

Ambtsdragers
De kerkenraad van Groningen Zuid heeft in de vergadering van januari j.l. besloten dat voortaan alle ouderlingen en diakenen wisselend dienst zullen doen in beide kerkgebouwen.

Woensdagochtend
Op woensdagochtend is De Ark open van 10.00-11.00 uur en de Immanuelkerk ook van 10 tot 11 uur. U bent van harte welkom voor het aansteken van een kaarsje, een kopje koffie en/of een gesprekje.

Bloemen
De bloemen gingen vanuit De Ark naar:
18/4     De eerste bos kreeg ik zelf! Een grote verrassing. Ze waren prachtig. Hartelijk dank.
25/4     Mevr. Bijkes, Groen van Prinstererlaan.
            De heer Van der Naald, Haydnlaan. Als dank voor al het werk in de tuin en op de stoepen om De Ark.
2/5       mevr. Kiewiet, Haydnlaan. Zij werd afgelopen week 90 jaar!
Gerda ten Berge

Agenda

zo aug 01 - 10:00 -
dienst in de Ark 1 augustus
zo aug 08 - 10:00 -
dienst in de Ark 8 augustus
zo aug 08 - 10:00 -
dienst in de Ark 8 augustus
zo aug 15 - 10:00 -
Dienst Ark 15 augustus
zo aug 22 - 10:00 -
dienst in de Ark 22 augustus