De zondagsbrief van zondag 18 februari 2018

Bij de diensten
Zondag 25 februari gaat ds. Peter Buikema voor om 10.00 uur in een dienst van Schrift en Tafel, het Arkkoor zingt.

Film: The best exotic Marigold Hotel
Britse gepensioneerden emigreren naar India om daar te wonen in een betaalbaar luxe hotel. Het blijkt natuurlijk niet zo prachtig te zijn als was beloofd, maar toch krijgen ze het er op onverwachte manieren naar hun zin. Een luchtige en amusante film met Dame Judi Dench. Datum: donderdag 22 februari, aanvang 14.30 uur, in de Immanuelkerk. Kosten: 4 euro incl. koffie. Opgave: (uiterlijk zondag 18 februari) bij ds. Peter Buikema: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0596-628 968.

Veertigdagentijd 2018
In 1996 zaten Wyneke de Geus en ik (Elsbeth Willemse) in de liturgiecommissie. We besteedden al jaren aandacht aan de veertigdagentijd, aan de hand van een project van de kindernevendienst of met een hongerdoek. In 1996 vonden we het hongerdoek niet mooi en we bedachten dat we best zelf een project konden bedenken. Wyneke had een oud boekje: ds. S.S. Smeding: 24 christelijke symbolen. We hebben 11 symbolen uit zijn boekje gekozen en hebben hier en daar gebruik gemaakt van zijn teksten. De symbolen hebben we vergroot en nageknipt, wat ook de bedoeling was van ds. Smeding, in zijn voorwoord schijft hij: Bij de beschouwing ervan houde men goed in het oog, dat alle gereproduceerde figuren originele knipsels zijn, met de gewone schaar uit normale velletjes 9x12 cm2 zwart sitspapier uit de vrije hand geknipt, precies zo, als ik het op catechisatie de leerlingen heb voorgedaan. En zoals zij het zelf ook kunnen, en moeten, nadoen.
Wij hadden voor de symbolen een soort strijkstof gekocht, dat gemakkelijk op de ondergrond te strijken geweest zou moeten zijn. Maar dat werkte niet, de ondergrond was waarschijnlijk te glad: alle mooi opgestreken symbolen zakten van het doek. We hebben tijdens een paar genoeglijke middagen op de grond gezeten de symbolen netjes op het kleed zitten naaien.
Tijdens de kerkdiensten hebben we de symbolen toegelicht, van de toelichtingen hebben we toen een boekje gemaakt. Het doek heeft gedurende heel wat veertigdagentijden in de kerk gehangen.
Dit jaar hangt het doek hier voor het laatst en hebben we besloten een aantal symbolen opnieuw te gebruiken voor deze veertigdagentijd, soms in de originele woorden, soms wat aangepast.
De veertigdagentijd is een tijd van inkeer, bezinning op ons geloof, onze plaats in de wereld. En zo’n tijd van nadenken is belangrijk, het is goed om regelmatig stil te staan bij de betekenis van het geloof voor ons leven. Bezinning kan tot bezieling leiding, tot verdieping. Dit doek kan daarbij helpen.

Een verzoek
Onlangs kreeg ik een mail van een broeder uit Emmen, met wie ik al eerder contact had gehad. Zijn vader was in de eerste oorlogsjaren werkzaam bij het onderwijs in Almelo, waar mijn vader Hervormd predikant was. Deze vader had zijn hele leven de gewoonte om iedere zondag in zijn agenda de tekst van de preek te noteren, met een commentaar in één of twee woorden (bijv. “moedig” of: “saai”). Langs deze weg kwam ik te weten waarover vader in het begin van de oorlog preekte en een beetje hoe dat viel. De betreffende Pa was overigens Gereformeerd, maar voelde zich zeer thuis bij de zeer assertieve prediking van mijn vader. Hij heeft later bijna twee jaar ondergedoken gezeten in Helpman, bij familie in de Van Starkenborghstraat. In zijn agenda voor 1945 zat bij zondag 29 april een toegangskaartje voor één kerkdienst à 10 cent, voor een zitplaats in de kerk aan de Coendersweg. We nemen aan dat er toen in Groningen gevochten werd en de dienst niet is doorgegaan. Mijn vraag is: zijn er misschien nog oudere gemeenteleden die zich het gebruik van toegangskaartjes voor kerkdiensten kunnen herinneren? Wij (Wyneke en ik) hebben zelf meegemaakt dat een Vrijgemaakte kleuterjuf van onze kinderen kaartjes liet zien waarmee je voor een kerkdienst kon afzeggen. Op het kaartje staat: HELPERKERK, Zitplaats gedurende één Godsdienstoefening, 10 cent. No. 93. Verzoeke na den dienst te vernietigen. K 1221.
Jan Kees de Geus

Bedankt
Vorige zondag kreeg ik de bloemen-van-de kerk. Dat vond ik heel fijn, het idee dat ik er nog bij hoor is voor mij heel belangrijk (want het is lang geleden dat ik in de dienst was). Nog steeds last van de gevolgen van mijn val in september vorig jaar (een gecompliceerde heupbreuk). Volgens de orthopeed moet ik voor herstel op een jaar rekenen.
Geduld dus...
Hartelijke groeten voor jullie allemaal, Ineke Winter

Agenda

zo apr 18 - 10:00 -
dienst in de Ark 18 april 2021
zo apr 25 - 10:00 -
dienst in de Ark 25 april
zo mei 02 - 10:00 -
dienst in de Ark op 2 mei
zo mei 09 - 10:00 -
dienst in de Ark op 9 mei
zo mei 16 - 10:00 -
dienst in de Ark 16 mei
zo mei 23 - 10:00 -
dienst in de Immanuelkerk op 23 mei
zo mei 30 - 10:00 -
dienst in de Ark 30 mei