De zondagsbrief van zondag 8 oktober 2017

Bij de vieringen
Volgende week, zondag 15 oktober, is er om 10 uur een orgeldienst met extra aandacht voor de muziek van Georg Philipp Telemann (1681-1767) omdat hij 250 jaar geleden stierf. Hij was een van de allergrootsten van de barokmuziek en was in zijn dagen zelfs populairder dan zijn goede vriend Johann Sebastian Bach. Voorganger in de dienst is ds. Peter Buikema. Organist is Jan-Arjen Mondria.

VDA
De VDA bijeenkomst is op dinsdag 10 oktober om half drie in De Ark. Mevr. Wieneke de Geus is onze spreekster. Zij vertelt over de eerste Nederlandse vrouwelijke professor in de biologie, mevr. Johanna Westerdijk. Welkom!
Gerda ten Berge

Het verhaal van je leven
Voor de vierde keer organiseren De Ark en de Immanuelkerk een themabijeenkomst rondom ouder worden en zingeving. Ook dit jaar zijn we er in geslaagd een boeiende spreker te vinden voor deze themamiddag. Wout Huizing, stafmedewerker bij Reliëf, zal met ons stil staan bij hoe je het verhaal van je leven op het spoor komt.
Wie oud is heeft veel om op terug te kijken: liefde en gemis, hoogte en dieptepunten, geloof en ongeloof, cruciale momenten in je leven. Wat heeft dat allemaal eigenlijk met je gedaan? In de ouderdom kun je het leven overzien als een geheel. Er kan een beeld ontstaan over wat er werkelijk toe heeft gedaan en toe doet in je leven, wat je draagt en wat je gaande houdt.
Wout Huizing heeft zich verdiept in levensverhalen. Wij zijn blij dat hij komt vertellen over de zin van ons levensverhaal en gaat er met ons over in gesprek.
De bijeenkomst vindt plaats in de Immanuelkerk op donderdag 19 oktober van 14.30-16.30 uur.
Het belooft een inspirerende middag te worden waar iedereen van harte welkom is!
Opgave graag voor 15 oktober bij Sjettie Tjeerdsma en/of Peter Buikema.
Sjettie Tjeerdsma en ds. Peter Buikema

Start gezamenlijke maaltijd
Woensdag 25 oktober a.s. is er weer gelegenheid om deel te nemen aan de gezamenlijke maaltijd. Voor opgave ligt er in de hal van de kerk een intekenlijst. Vanaf 17.30 uur bent u van harte welkom - de koffie is dan klaar - en om 18.00 uur gaan we aan tafel.
Namens de kookgroep,
Didy Smit

Verslaafd aan God
In deze kring bespreken we het boek Verslaafd aan God door Peter Rollins. Veel mensen zijn volgens Rollins op zoek naar een God die gelukkig maakt en die de leegte in hun ziel opvult. Maar volgens Rollins is dat een afgod en kunnen we alleen vrede vinden door het najagen van dat soort vervulling los te laten en de gebrokenheid van het bestaan te aanvaarden. Dan kunnen we het leven en de wereld liefhebben zoals die zijn. God is te benaderen in de liefde. Niet als een object om lief te hebben, maar als het geheim dat in het liefhebben zelf aanwezig is.
Data:               Drie maandagavonden: 30 okt., 13 en 27 nov. 2017
Tijd:                19.45 - 22.00 uur
Plaats:            De Ark, Haydnlaan 46
Kosten:           € 19,50 voor het boek (zelf aan te schaffen)
Begeleiding en informatie: ds. Evert Jan Veldman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 050-853 82 95 en ds. Peter Buikema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0596-628 968
Opgave:          Uiterlijk 9 okt. bij ds. Buikema.

Beste mensen
De deurcollecte van de afgelopen maanden heeft weer een mooi bedrag opgeleverd: € 1060,00.
De diaconie heeft het verhoogd en al overgemaakt naar de rekening van de Stichting Penduka, dat kan mede door uw stortingen op de rekening van de Wijkdiaconie.
Ook hebben we weer kinderondergoed naar de kledingwinkel Maxima gebracht. Daar kunnen mensen, die afhankelijk zijn van de voedselbank, 2 keer per jaar hun kleding aanvullen. Voor de jongste kinderen is er vaak weinig aanbod en men is altijd heel blij met wat wij brengen.
Ook hebben wij de afgelopen maanden de producten die u in de kisten hebt gelegd naar de voedselbank gebracht met aanvulling van -gekochte- producten die ook door uw giften mogelijk zijn gemaakt.
Hartelijk dank voor uw inzet namens de diaconie.
Hedde Smit.

Gezamenlijke vrijwilligersavond Groningen-Zuid
Op vrijdag 29 september kwam een grote groep vrijwilligers uit Groningen-Zuid in De Ark bij elkaar om op feestelijke wijze..., ja wat eigenlijk? Bij elkaar te komen, denk ik. In De Ark is het al jaren een gewoonte dat ongeveer een keer per 1 à 2 jaar alle vrijwilligers op een feestelijke avond getrakteerd worden en het was natuurlijk logisch om het dit keer gezamenlijk met de vrijwillers van de Immanuelkerk te doen, ook als ondersteuning van de steeds verdergaande samenwerking. Er werd gegeten, gedronken, gepraat, gelachen, gezongen, spelletjes gedaan, geschilderd en gedicht. Een heel geslaagde avond was het.
Om kluitjesvorming te voorkomen, was er een tafelschikking gemaakt, waarbij steeds mensen van beide kerken samen aan tafel gingen. Dat hield het gesprek op gang. Ook het eerste deel van het programma: een soort zit-volksdansen (met sta-mogelijkheid) zorgde voor de juiste ontspannen sfeer. We moesten met onze armen zwaaien, tegen elkaars handen klappen en andere dingen doen en dat alles op muziek en dus in de maat. Ingewikkeld en daardoor erg leuk. Daarna was er eten: salades en brood. Na het eten kwam er een echt programma: de vrijwilligers konden kiezen uit bezigheden. En als ze daar geen zin in hadden, konden ze niets doen of met elkaar praten. Een goed recept voor een geslaagde avond. Er waren twee workshops: mandala's schilderen en gedichten/liederen maken. De workshop mandala-schilderen leverde mooie beelden op. Bij de workshop dichten/liederen maken konden de deelnemers kiezen uit het maken van een rondeel of het maken van een lied dat later gezongen zou worden. Omdat de eerste groep koos voor het maken van een lied, moest de tweede groep ook meedoen, het lied was nog niet af. In korte tijd werden er zinnen bedacht, sommige zelfs met mooie rederijkerstaal. U kunt het hieronder nalezen. De tweede groep heeft daarna nog rondelen gemaakt. Het lied dat gemaakt werd is later inderdaad, met mooie orgelbegeleiding, uit volle borst door alle aanwezigen gezongen op de wijs van: Alle Menschen werden Brüder (heel toepasselijk dus). Dit is de tekst:

Refrein:

Wij zijn hier nu allen samen
Van d'Ark en Immanuel
Samen gymmen, zingen, eten
En dat dan tot ieders vreugd.
Volgend jaar weer doen we het over
Volgend jaar weer met elkaar.
Wij zijn hier nu allen samen
Van d'Ark en Immanuel.

Hoge golven, scherpe klippen
Bevend staan w'aan het roer
Wat de toekomst brenge moge
Int'resseeert ons nu geen moer
Want we willen samen verder
Samen naar de overkant.
Wie in nood is, wordt gevonden
En bereikt het vaste land.

Refrein

Donkre wolken pakten samen
Boven Noachs reddend werk
Scheepke voer ter overwinning
God met ons dat bleek maar weer.
Open armen boden beschutting
Aan d'opvarenden van De Ark
Halleluja jubilate
Vreugdekreten overal.

Refrein.

En toen om negen uur alles afgelopen was, stond binnen korte tijd de hele kerkzaal weer in de goede opstelling en konden we terugkijken op een bijzonder geslaagde avond. En zoals het lied zegt: volgend jaar doen wij het over.

150 woorden op de startzondag
Op de startzondag heb ik naar aanleiding van de dromen die door de kerkgangers opgeschreven zijn een 150-woordenstuk gemaakt. Ik had beloofd dat ik de tekst in de volgende Kerk in Stad zou zetten, maar die kwam eerder dan ik verwacht had. Een beetje later dus is hier toch de tekst:

Samen op weg:
twee gemeentes
hier bijeen
om gezamenlijk
te beginnen.

Weer een jaar op weg,
struikelend,
aarzelend.
Het is niet gemakkelijk
steeds maar weer
de moed erin te houden:
de toekomst ver,
onzeker.

En toch: hoopvol onderweg!
Wij zijn er nog
En niet alleen
elkaar steunend
moed insprekend.
En altijd opnieuw zijn er
op onze weg
plaatsen waar we een glimp
kunnen zien van waar
we naar verlangen.

Vandaag hangt hier
om ons heen
onze hoop, ons vertrouwen
ons verlangen.

Onze droom:
verjonging
dat het bestaan blijft
dat de kerk het uitstraalt.
Open ontmoeten,
binnen en buiten de kerk,
iedereen in bloei.
Elkaar nemen zoals je bent,
oor en oog voor elkaar.
Meer eenheid onder Christenen;
behoud van de schepping.

En ook:
geloven met onzekerheid,
elkaar vasthouden,
de kaars brandend houden.

Hoopvol onderweg
naar die wereld.
Elke dag weer,
ons leven lang.
Iedere tocht weer
ontsprongen aan het
Woord.

Elsbeth Willemse

Agenda

zo apr 18 - 10:00 -
dienst in de Ark 18 april 2021
zo apr 25 - 10:00 -
dienst in de Ark 25 april
zo mei 02 - 10:00 -
dienst in de Ark op 2 mei
zo mei 09 - 10:00 -
dienst in de Ark op 9 mei
zo mei 16 - 10:00 -
dienst in de Ark 16 mei
zo mei 23 - 10:00 -
dienst in de Immanuelkerk op 23 mei
zo mei 30 - 10:00 -
dienst in de Ark 30 mei