De zondagsbrief van zondag 24 september 2017

Bij de vieringen
Volgende week gaat ds. Marga Baas in De Ark voor om 10.00 uur.

Orgelmuziek in de dienst
Vanmorgen orgelmuziek van Johann Pachelbel (1653-1707).
Voor de dienst: Drie magnificatfuga's in d
Na uitleg en verkondiging: Toccata in C
Tijdens de inzameling van de gaven: Fantasia in g
Tijdens de deling van brood en wijn: Aria quinta met variaties
Na de dienst: Allein Gott in der Höh sei Ehr

Rondleiding en wandeling rond het kerkje van Anloo: donderdag 28 september
Op donderdag 28 september organiseren we een rondleiding in en een wandeling rond de kerk van Anloo. Deze prachtige oude kerk werd gebouwd in de 11e eeuw! Op de muren bevinden zich 13e-eeuwse fresco's. We krijgen deze middag een rondleiding door de kerk. We sluiten de rondleiding af met een kort liturgisch moment. Daarna drinken we thee en koffie om vervolgens nog een korte wandeling te maken in de mooie omgeving van de kerk.
Datum: donderdagmiddag 28 september 2017.
Tijd: van 13.30 tot ongeveer 16.00 uur; we verzamelen om 13.30 u voor de Immanuelkerk. We gaan met eigen vervoer. Graag aangeven of je mee wilt rijden of zelf kunt rijden.
Organisatie: Heleen Eerkens, Peter Buikema, Anita Akkerman.
Info en opgave: Heleen Eerkens, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Anita Akkerman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 06 - 17 06 75 04 of Peter Buikema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sam's Kledingactie
Elk voorjaar en najaar wordt er een kledinginzamelingsactie gehouden voor Cordaid Mensen in Nood. In het najaar vindt er voor Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood zoals gebruikelijk een inzameling van gebruikte kleding, huishoudtextiel en schoenen plaats.
Graag uw zakken weer inleveren op zaterdag 30 september van 09.00 tot 11.00 uur bij De Ark aan de Haydnlaan.
De zakken dienen gesloten en de schoenen per paar samengebonden aangeleverd te worden.
De opbrengst van de kleding gaat deze keer naar Zuid-Soedan. Zuid-Soedan kampt al jaren met een burgeroorlog en grote droogte. Gevolg is hongersnood en dus dringend behoefte aan voedsel. Cordaid wil hulppakketten maken om de bevolking structureel te helpen. De pakketten bestaan uit vissersuitrusting en landbouwgereedschap en zaden. Hiermee moet de eigen voedselvoorziening weer op gang worden gebracht.
Uw gift in de vorm van kleding, huishoudtextiel en schoeisel doneren helpt hen. Alvast onze hartelijk dank namens Sam's Kledingactie. Samen goed voor elkaar.
Informatie bij Joke Renkema-Nonkes: tel. 525 27 88 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uitnodiging deelname projectkoor
Beste mensen,
Komend najaar willen we in De Ark in Groningen weer een liedproject organiseren. Het leek ons aardig om dit keer een aantal 'Psalmen vrij' van Huub Oosterhuis in te studeren. We hebben ons georiënteerd op de Psalmen die getoonzet zijn door Antoine Oomen. Op dit moment hebben we de volgende liederen geselecteerd:

Gij hebt uw land begenadigd - Oosterhuis, Oomen Psalm 85 vrij
Gij ik waan mij niet wijzer - Oosterhuis, Oomen Psalm 131 vrij
Ik zoek bij jou - Oosterhuis, Oomen Psalm 57 vrij
Uw naam noemen - Oosterhuis, Oomen Psalm 92 vrij
Geen koning onze god - Oosterhuis, Oomen Psalm 93 vrij
Ik-zal is de god - Oosterhuis, Oomen Psalm 100 vrij
God is Hij alleen - Oosterhuis, Oomen Psalm 97 vrij
Opgestaan is mijn hart - Oosterhuis, Oomen Psalm 108 vrij
Klaarwakker en opgetogen - Oosterhuis, Oomen Psalm 122 vrij

De liedmiddag waar deze psalmen worden gezongen is gepland op zondag 12 november in De Ark.
Voor het meerstemmig instuderen houden we 5 repetities:
- woensdag 4 oktober
- woensdag 11 oktober
- woensdag 18 oktober
herfstvakantie
- woensdag 1 november
- woensdag 8 november
Dit alles o.l.v. de musici Chris van Bruggen, Anneke van der Heide en Peter Rippen. De locatie is kerkgebouw De Ark - Haydnlaan 46 - Groningen.
De tijd is 19.30 - 21.15 uur.
Vind je het leuk om mee te zingen? Ben je geïnteresseerd? Geef je dan op. Voor de deelname wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld daarbij je stemsoort. Je kunt je opgeven tot 1 oktober 2017.
Van harte welkom,
Chris van Bruggen

VDA
De VDA bijeenkomst is op dinsdag 10 oktober om half drie in De Ark. Mevr. Wieneke de Geus is onze spreekster. Zij vertelt over de eerste Nederlandse vrouwelijke professor in de biologie, mevr. Johanna Westerdijk. Welkom!
Gerda ten Berge

Heilige onrust
In zijn boek Heilige onrust. Een pelgrimage naar het hart van religie. schrijft Frits de Lange over de pelgrimage naar Santiago de Compostela. Velen maken die tocht zonder te geloven in God. Maar ze hebben wel een geloof dat maakt dat ze de ene voet voor de andere zetten. De Lange gebruikt dit als model voor een spiritualiteit die niet naar boven kijkt, maar naar voren, naar de dag van morgen. Ze geloven in het aardse leven dat nog niet is wat het belooft te zijn. In deze groep bespreken we het boek en vragen ons af of de hedendaagse pelgrim ons inderdaad kan helpen bij de zoektocht naar een vruchtbare levensoriëtatie.
Data: 17 en 13 oktober
Tijd: 19.45 - 22.00 uur
Plaats: De Ark, Haydnlaan 46
Begeleiding en informatie: Ds. Marga Baas, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 050-579 85 08 en ds. Peter Buikema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0596-628 968
Kosten: €17,99 voor het boek (zelf aan te schaffen)
Opgave: Voor 1 oktober bij ds. Buikema

Het verhaal van je leven
Voor de vierde keer organiseren De Ark en de Immanuelkerk een themabijeenkomst rondom ouder worden en zingeving. Ook dit jaar zijn we er in geslaagd een boeiende spreker te vinden voor deze themamiddag. Wout Huizing, stafmedewerker bij Reliëf, zal met ons stil staan bij hoe je het verhaal van je leven op het spoor komt.
Wie oud is heeft veel om op terug te kijken: liefde en gemis, hoogte en dieptepunten, geloof en ongeloof, cruciale momenten in je leven. Wat heeft dat allemaal eigenlijk met je gedaan? In de ouderdom kun je het leven overzien als een geheel. Er kan een beeld ontstaan over wat er werkelijk toe heeft gedaan en toe doet in je leven, wat je draagt en wat je gaande houdt.
Wout Huizing heeft zich verdiept in levensverhalen. Wij zijn blij dat hij komt vertellen over de zin van ons levensverhaal en gaat er met ons over in gesprek.
De bijeenkomst vindt plaats in de Immanuelkerk op donderdag 19 oktober van 14.30-16.30 uur.
Het belooft een inspirerende middag te worden waar iedereen van harte welkom is!
Opgave graag voor 15 oktober bij Sjettie Tjeerdsma en/of Peter Buikema.
Sjettie Tjeerdsma en ds. Peter Buikema

Filmmiddag niet op 26 oktober
In Immagazine staat aangekondigd dat op 26 oktober de film: The best exotic Marigold Hotel vertoond zal worden. De datum die hier genoemd wordt is echter niet juist. De film is niet op 26 oktober maar op 22 februari 2018 te zien.
Ds. Peter Buikema

De bloemen
27/8 Dhr. Van der Naald, Haydnlaan 125
  3/9 Mevr. Roelfsema, Vondellaan 77/210
10/9 Mevr. v.d. Brand, Groenesteinflat 165
        Dhr. en mevr. Pilon, Beethovenlaan 74
17/9 Mevr. Winter, Chopinlaan 54. Zij is voor revalidatie in De Dilgt

Agenda

zo apr 18 - 10:00 -
dienst in de Ark 18 april 2021
zo apr 25 - 10:00 -
dienst in de Ark 25 april
zo mei 02 - 10:00 -
dienst in de Ark op 2 mei
zo mei 09 - 10:00 -
dienst in de Ark op 9 mei
zo mei 16 - 10:00 -
dienst in de Ark 16 mei
zo mei 23 - 10:00 -
dienst in de Immanuelkerk op 23 mei
zo mei 30 - 10:00 -
dienst in de Ark 30 mei